Dominance Black Friday v ohrožení? Světové e-commerce dobývá Singles' day

  • Blog
Sdílet:

Máte každý únor plné zuby Valentýna? Všude samá srdíčka, sladkosti, růžová barva… Studenti čínské univerzity Nanjing založili před třiceti lety revoltu – Singles' day, svátek nezadaných. Podobně jako z Valentýna se však i z tohoto dne stal komerční svátek. A protože se slaví před Vánoci, přebírá v Číně a už i v některých evropských státech slávu Černého pátku. Nyní je největším nákupním dnem na světě.  

singles day export pilots

Kdy se slaví Singles' Day 

Symbolicky 11. 11. Číslo 1 znamená svobodný člověk, čtyři jedničky vedle sebe jako skupina nezadaných lidí. Den je taky známý jako Double Eleven (dvě jedenáctky) nebo Bare Sticks Holiday (svátek holých holí).

Kde vznikl Singles' Day 

Svátek vymysleli studenti čínské univerzity Nanjing jako den, kdy si mají nezadaní mezi sebou dávat dárky. Postupně se Singles' day rozšířil do celé Číny. Tamní společnost Alibaba vycítila v roce 2009 v tomto dni příležitost na zvýšení prodeje před Vánoci a zařadila ho mezi významné svátky e-commerce.

A jak se uchytil? V roce 2022 tento gigant elektronického obchodování během Singles' day utržil 84,5 miliardy USD. To je téměř 10násobek toho, co utratí Američané během Black Friday. V zemích, kde už se Dny nezadaných staly komerčním svátkem, jsou (stejně jako to známe z dnů Black Friday) slevové akce několikadenní – začínají na konci října a končí právě 11. listopadu.

Singles' day začíná dobývat i Evropu

Z Číny se Svátek nezadaných přesouvá i do Evropy. Zhruba od roku 2020 jej stále více značek začleňuje do marketingových kalendářů.

Například v roce 2021 vzrostly tržby: 

  • v Itálii o 80 %, 
  • ve Španělsku o 68 %
  • a ve Francii o 57 %. 

Nizozemský obchod bol.com uvedl, že v roce 2017, kdy tuto slevou akci zavedl, se stala druhou nejvýznamnější co se prodejů týče. Podle průzkumu citovaného na blogu TrustedShops v Nizozemsku uvedlo 41 % respondentů, že nakoupili v Den nezadaných. Další země, ve kterých se svátek pomalu rozmáhá, jsou Spojené království či Německo. Ve Velké Británii se tržby během Singles' Day v roce 2021 vyšplhaly na 1,72 miliardy GBP. 

Singles Day a jeho boom v Evropě a ve Spojeném království

Zdroj: Statista 

Rada od ExportPilots 
Zatímco Black Friday se hodí pro každý e-shop bez ohledu na to, co prodává, akci Singles' Day byste měli zvážit podle toho, co prodáváte. Nehodí se například pro e-shop s dětskými hračkami, naopak se dá hezky využít na oblečení, kosmetiku, spotřební elektroniku nebo potřeby pro kutily.  

Kromě marketingových akcí se v tento den pořádají i různé společenské akce, aby měli lidé příležitost setkávat se. V České republice je datum 11. listopadu zatím stále více spojeno se svatým Martinem.

Přijde boom Dnu nezadaných i do zemí, kde se zatím neslaví?

Pravděpodobně ano. Podle vývoje jinde ve světě a v Evropě je jeho zařazení do marketingových kalendářů reakcí na masové pojetí Black Friday. Černý pátek už slaví každý e-shop a přestává být pro nakupující zajímavý. Svátek nezadaných je způsob, jak být jedinečný a originální. Navíc jeho datum – 11. 11. – ho předurčuje k tomu, aby odstartoval vánoční nákupy a předběhl černopáteční šílenství. 

Zdroje: Quene-it, Statista, TrustedShops

Zaujali jsme vás? kontaktujte nás

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a podmínky služby Google.