Cena a fotka prodává. Jaká pravidla platí pro e-shopaře v Německu?

  • Blog
Sdílet:

Na co se zákazníci dívají, když nakupují na e-shopu? Na fotku a na cenu. Těmito dvěma věcmi si je buď získáte, nebo odejdou pryč. Fotky jsou naprosto zásadní. Pokud jsou kvalitní, nápadité a originální, odliší vás od konkurence a prodají vaše produkty. V kombinaci s chytře zapsanou cenou a přeškrtnutou cenovkou zvýší atraktivitu produktu a snadněji přesvědčí zákazníka ke koupi. Používání fotografií i zapisování slev má ale svoje pravidla. U fotek je nutné respektovat autorská práva, u cen zase neklamat zákazníka. 

německá verze českého e-shopu

Jaké fotky můžete použít na německém e-shopu  

Pro každého e-shopaře je zásadní mít vlastní fotografie. Těžko se odlišíte od konkurence, když budete mít stejné fotky jako 4 další e-shopy. Ať už ale používáte fotky od dodavatele, nebo si necháte nafotit vlastní sérii fotek, musíte dát pozor na autorská práva. Za každou fotografií či grafickým návrhem je autor – fyzická osoba, která dílo vytvořila, má právo být jmenována a s jejíž souhlasem může být dílo použito. Autory děl nemůžou být počítače nebo počítačové programy, protože nemají základ pro osobní a duševní tvorbu. 

Doporučení pro váš e-shop 

Nikdy nedávejte na e-shop fotky, které stáhnete z internetu a nemáte k nim souhlas autora. Pokud jste fotografie nepořídili sami, musíte mít právo na použití – souhlas od fotografa nebo od držitele práv (agentura, fotobanka, kolektivní správci a podobně). Udělení licence k použití bude velmi pravděpodobně zpoplatněno. 

1. Používejte pouze fotky, ke kterým máte právo k použití nebo odpovídající licenci. Respektujte, co je uvedeno v podmínkách. Například může být po dohodě s autorem nutné uvádět jméno ke všem jeho fotkám. V některých případech nestačí uvést jen autora, ale taky třeba licenci nebo odkaz.
2. Pokud je autorem zaměstnanec, dohodněte se s ním na možnostech použití fotografií. Obvykle se řeší zřeknutím se autorství
3. Pokud využíváte fotobanky, informujte se o licencích a smluvních podmínkách. Může se například stát, že fotografie je možné pro komerční účely používat pouze v určitém maximálním rozměru nebo s určitými úpravami. 
4. Neupravujte snímky, ke kterým nemáte editační právo
5. Nečekejte na promlčení. Podle německého autorského zákona (§ 102 UrhG) je promlčecí lhůta pro jednoduché fotografie 50 let od pořízení a pro kreativní fotografie, které jsou brány jako umělecké dílo, 70 let od smrti autora

Co vám hrozí za porušení 

Porušení autorských práv může mít občanskoprávní i trestněprávní důsledky. Obvykle dostanete varování a možnost podepsat prohlášení o tom, že odstraníte materiály, kterými porušujete zákon, a že se zdržíte jejich použití do budoucna. Jde o takzvané Unterlassungserklärung. Je to závazná smlouva, jejím podpisem se zavážete k dodržování na pořád. Pokud ji porušíte, hrozí vám smluvní pokuta. Autor obrázku/grafického díla má právo na informace, nárok na soudní zákaz a také nárok na náhradu škody.

Ukazujte správné slevy 

Lákadlem pro německé zákazníky jsou, vedle kvalitních fotografií, přeškrtnuté cenovky se starou cenou, tzv. Streichpreis. Za jakých podmínek je můžete uvádět? 

  • Je potřeba vysvětlit význam přeškrtnuté ceny. Zákazník musí vědět, jak dlouho sleva platí a čeho se přeškrtnutá cena týká.
  • Cena, která je udávána se slevou, musí být porovnána s nejnižší cenou za posledních 30 dní.
  • Pokud jako přeškrtnutou uvádíte doporučenou maloobchodní cenu*, i to musíte uvést v poznámce. Bez tohoto upozornění by byla reklama považována za klamavou.
  • Tato cena také nesmí být inzerována déle než čtyři týdny – cena má vyjádřit, že nabídka je nyní levnější než obvykle. Pokud je cena inzerována po delší dobu bez dalšího vysvětlení, stává se zlevněná cena novou běžnou cenou.

Pozor na nesprávnou terminologii. Nepoužívejte označení ceny, ze kterého není dostatečně jasné, ke které z předchozích cen se srovnání vztahuje. Jako běžnou cenu by například mohl jeden e-shopař udávat cenu konkurence, jiný zase třeba doporučenou maloobchodní cenu výrobce. Proto raději nepoužívejte

  • maloobchodní cena 15,00 €,
  • běžná cena 15,00 €,
  • katalogová cena 900,00 €. 

*Co se v Německu rozumí doporučenou maloobchodní cenou? Má hned 3 synonyma: unverbindliche Preisempfehlung (UPE), unverbindlicher Verkaufspreis (UVP), a empfohlener Verkaufspreis. Je to cena doporučená výrobcem, dovozcem nebo velkoobchodníkem pro další prodej. Zároveň je v Německu sledována zvlášť Spolkovým kartelovým úřadem. 

Zdroje: 
Industrie- und Handelskammer Frankfurt am Main (Impressum\Anbieterkennzeichnung)
Industrie- und Handelskammer Frankfurt am Main (Allgemeine Geschäftsbedingungen)
Industrie- und Handelskammer Frankfurt am Main (Widerrufsrecht von Verbrauchern)
Industrie- und Handelskammer Frankfurt am Main (Datenschutz im Online-Shop)
NOYB – European Center for Digital Rights

přečtěte si i jiné článkyna blogu

  • Blog

Expanze e-shopu do Německa: jaké legislativní požadavky musíte splňovat?

Pokud provozujete e-shop v Německu, nezapomeňte na důležité věci, které musíte na webu uvést. Bez nich nový e-shop ani nespouštějte. Mohli byste dostat pokud od úřadů, porušit zákon proti nekalé…

  • Blog

Nastartujte podnikání v zahraničí. Vstříc úspěchu vás povede semafor od ExportPilots

Semafor pro expanzi jednoduše ukáže, do které země je volný průjezd, kde byste měli zpozornět a které země mají úplnou stopku. Zohledňuje faktory důležité pro expanzi od zákonů, omezení, kupní síly,…

  • Blog

Nový zákon o obalech v Německu: splňujete vše, co novela ukládá?

Od prvního července vstoupil v Německu v platnost nový zákon, který výrazně zvýšil ekologické standardy pro sbírání, třídění a likvidaci obalových materiálů. Rozšířil registrační povinnost na všechny…

Přejít na blog

Zaujali jsme vás? kontaktujte nás

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a podmínky služby Google.