Prodáváte elektroniku v Německu? Ujistěte se, že je registrovaná u EAR Foundation

  • Blog
Sdílet:

Pro všechny prodejce elektroniky na německém trhu platí tato pravidla: Zboží musí být zapsané v centrálním registru, označené potřebnými štítky a pokud máte větší provozovnu či sklad, jste povinni odebírat stará zařízení k likvidaci. Pojďte zjistit více. Ať si úspěšně rozjeté podnikání nezkazíte zničenou pověstí.  Za prodej neregistrované elektroniky byste navíc mohli vyfasovat podle § 45 odst. 1 č. 4a, 4b zákona ElektroG pokudu až 100 000 Euro. 

prodej elektroniky v Německu

1) Registrace produktů u EAR Foundation 

EAR je registr starých elektronických zařízení (Elektro-altgeräte register). Shromažďuje seznam všech výrobců elektroniky a zařízeních uváděných na trh prostřednictvím prodejců. Eviduje jejich množství, koordinuje svoz starých odpadů a mimo jiné taky vybírá poplatky za veřejné služby, které poskytuje. 

Pokud jste: 

...výrobce elektroniky, máte povinnost ji zapsat do registru EAR Foundation.

...prodejce elektroniky, měl byste ověřit, jestli je zboží v EAR zaregistrované. Poznáte to například tak, že je ve faktuře číslo OEEZ. Podle zákona je výrobcem chápaný i prodejce/přeprodejce, a tím pádem jste za registraci zodpovědný. Pokud elektronika zapsaná není, musíte ji registrovat. 

...provozovatelem internetového marketplacu, máte od 1. 7. 2023 povinnost kontrolovat, že produkty, které přes tržiště prodáváte, jsou v systému zaregistrovány. 

Pokud prodáváte zboží v Německu přes marketplace, například přes Amazon.de, a elektronika není v registru EAR zapsaná, marketplace vám na začátku července prodej znemožní. Zkontrolujte tedy elektroniku včas a případně zařiďte její včasnou registraci, ať to do července stihnete. Zaregistrování může trvat až 10 až 12 týdnů. 

2) Správné označení 

Spotřební elektronika musí být správně označena. Na zboží je potřeba uvést:

  • výrobce – název a značku
  • ochrannou známku nebo registrační číslo společnosti
  • symbol přeškrtnuté popelnice pro třídění (znamená, že produkt nepatří do komunálu ani kontejnerů na tříděný odpad, ale je nutné ho odevzdat k ekologické likvidaci) – pozor, štítek je od 1. 1. 2023 nutné uvádět i v rámci B2B (velkoobchodního) prodeje,  
  • energetický štítek
  • značku CE

3) Zpětný odběr elektroniky 

Pokud máte jako internetový prodejce expediční a skladovací plochu větší než 400 m čtverečních, máte povinnost od zákazníků odebírat stará zařízení: 
  • z kategorie 1 – výměníky tepla, 
  • z kategorie 2 – obrazovky, monitory, 
  • z kategorie 4 – zařízení s alespoň jedním vnějším rozměrem větším jak 50 cm. 

Pravidlo platí i pro prodejce potravin na ploše větší než 800 m čtverečních, kteří několikrát ročně elektroniku nabízí. Odebírat musí zboží od zákazníka, který elektroniku nakupuje (stejný typ elektroniky, jaký nabízí, zařízení však nemusí být úplně totožné). 

U zařízeních, která ani jedním vnějším rozměrem nepřesahují 25 cm platí podobné pravidlo, ale vrácení nemusí být spojeno s nákupem. 

Pokud máte prodejní plochu menší než 400 m čtverečních, můžete zařízení odebírat dobrovolně. 

přečtěte si i jiné článkyna blogu

  • Blog

Expanze e-shopu do Německa: jaké legislativní požadavky musíte splňovat?

Pokud provozujete e-shop v Německu, nezapomeňte na důležité věci, které musíte na webu uvést. Bez nich nový e-shop ani nespouštějte. Mohli byste dostat pokud od úřadů, porušit zákon proti nekalé…

  • Blog
  • Případové studie

Za necelý rok jsme rozjeli e-shop Busy-Kids ve 4 zemích. Akce Bright Friday zvedla tržby o 728 %

Od března 2022 si tak trošku hrajeme. Dlouholetý klient – výrobce edukativních hraček vycházejících z Montessori filozofie – nám dal za úkol rozjet nové e-shopy ve Francii a ve Velké Británii. Tak…

  • Blog

Buďte důvěryhodní na zahraničním trhu. Vsaďte na sílu zákaznických recenzí

Studie hovoří jasně. Při rozhodování o nákupu je hodnocení zákazníků důležitější než ceny nebo doporučení celebrit. Důvěryhodné recenze a certifikáty často platí víc než tradiční reklamní metody.…

Přejít na blog

Zaujali jsme vás? kontaktujte nás

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a podmínky služby Google.